מטפי כיבוי

דגשים ומידע לגבי מטף אש

אחד מאמצעי הכיבוי השכיחים, הפופולאריים והיעילים ביותר להתמודד עם אירועי אש הוא מטף אש או מטפה בעברית תקנית. יחד עם זאת, ישנם סוגים שונים של מטפים ובבחירת המטף המתאים, חשוב מאוד להכיר את הסוגים השונים ואת הפיצ'רים המבדילים ביניהם בכדי להבטיח שבשעת חירום, המטף שהזמנת אכן יוכל למלא את תפקידו ולסייע לכם בהתמודדות עם אירוע אש. חברתנו מתמחה במכירה, במילוי, בבקרה, בתחזוקה ובתכנון התקנה של מטפי כיבוי, ואנו עומדים לרשותכם בכל צורך ושאלה בנושא.

סוגים שונים של מטפי כיבוי

כולנו מכירים את המראה הכללי של מטף כיבוי– הוא אדום בתצורת מיכל גז, בעל ידית הפעלה בקצהו העליון ומגיע בגדלים ונפחים שונים. מה שאנחנו לא רואים זה את הסוג של חומר כיבוי אש שמכיל המטף ולכך יש משמעות רבה מאוד ברמת היעילות בה נוכל להתמודד עם אירוע אש בזמן אמת. ככלל, ניתן למיין את הסוגים השונים של מטפים לפי הפרמטרים הבאים:

  • נפח – החל מנפח של חצי ק"ג ועד נפח של 12 ק"ג ויותר. מטפי חצי ק"ג מתאימים במיוחד לכיבוי שריפות ברכב פרטי. ככל ששטח המבנה בו מוצב המטף גדול יותר, כך יידרש בדרך כלל גם נפח גדול יותר.
  • סוג חומר כיבוי אש– מטפה לכיבוי אש יכול להכיל סוגים שונים של חומרים המיועדים לכיבוי האש ובכלל זה אבקה, קצף או מטף הלוקרבון. בבחירת מטפים מחיר הוא פרמטר חשוב, אבל המחיר לא יכול לבוא על חשבון יעילות הכיבוי ולכן חשוב לבחור תחילה את סוג המטף וחומר הכיבוי שהוא מתאים לו ומכיל אותו ורק לאחר מכן לבחון זמינות במחירים אטרקטיביים.
  • אופן תפעול – מרבית המטפים מיועדים לתפעול ידני כשניתן לשאת אותם למיקום של אירוע האש ולבצע כיבוי מיידי ונרחב. יחד עם זאת, ישנם גם מטפי כיבוי המיועדים לעיגון בתקרה כך שהם מתפקדים כמו מערכת ספרינקלרים וניתנים לחיבור למערכת גילוי אש אוטומטית.

לפני שאתם מזמינים מטף אש לעסק או לבית, מומלץ לקבל ייעוץ מקצועי כדי לוודא שאתם מזמינים את הדגם הנדרש מכם על פי חוק ולא פחות חשוב מכך, כדי לוודא שהדגם שאתם מזמינים אכן יוכל להתמודד עם אירועי אש אפשריים במבנה הספציפי.

עוד מידע על סוגי מטפים

כאמור, יש כמה וכמה סוגי מטפים לכיבוי אש הנבדלים זה מזה בדרך ההפעלה, בחומר הכיבוי ובנפחים. הנפוצים לדוגמא, מטפי הינם נפוצים מאוד ויודעים להתמודד עם להבות שמקורן בשמנים, מוצרי דלק ונוזלים, ובהתאם לסוג האבקה גם ללהבות שמקורן במתכות קלות. למעשה, מטפי כיבוי אלו יכולים להתמודד עם מרבית סוגי השריפות, ומהווים אמצעי יעיל, פשוט ומהיר, ללא רעילות או נזקים, אם כי אין לשאוף את האבקה לזמן ממושך.

לעומת זאת,  מטפי כיבוי אש עם גז יכולים להכיל גזים שונים. לדוגמא, ישנם מטפים המכילים פחמן דו חמצני מעובה, המיועדים להתמודדות עם שריפות שמקורן בגזים, בחשמל ובנוזלים, למשל בלוחות חשמל ומקומות סגורים, אך לא לשריפות שמקורן במתכות קלות. כמו כן, קיימים מטפים עם גז שנקרא הלוקרבון שמסוגלים להתמודד עם שריפות שמקורן בגזים, בחשמל ובנוזלים, ובפרט יש להם יתרון בחללים המכילים מכשור רגיש שעלול להינזק משימוש במטף קצף או מים.

מטף מומלץ לבית ולמבנים מעץ יכול להיות על בסיס מים, כאשר ישנם מספר סוגים המשתנים במידותיהם ובדרכי ההפעלה. למשל, קיימים מטפים עם מתקן שאיבה המייצר לחץ לפני ההפעלה, מטף עם דחיפה של גז וכדומה. לעומתם, מטפי הקצף הנפוצים במוסכים, בתחנות דלק וגם בבתים פרטיים הם על בסיס קצף, וגם כאן ישנם סוגים שונים כמו מטפים עם גז דוחף שמגיע במחסנית. יש לציין כי הקצף עצמו אינו רעיל אך אינו מתאים להתמודדות עם להבות שמקורן במתכות או בחשמל.

כאמור, המטפים גם משתנים בגודלם, כאשר מטפים של 6 קילוגרם לרוב יהיו בעסקים קטנים ובבתים פרטיים, ואילו מטפים של 12 קילוגרם ויותר יהיו במקומות ציבוריים, בעסקים גדולים וכדומה. לצד המטפים המופעלים באופן מכאני, ישנם גם מטפים אוטומטיים של אבקה, המתאימים למקומות בהם אין אנשים עם זרימת אוויר קבועה (למשל חדרי מנועים). בדומה לספרינקלרים הם עובדים על עיקרון של שבירת אטם זכוכית עם הגעה לטמפרטורה מסוימת, ויכולים להתקין אותם רק בעלי מקצוע מוסמכים.

תקנים שונים למטפי כיבוי אש

לאורך השנים יצאו בישראל מספר תקנים העוסקים בנושא של מטפים כיבוי אש. בתור דוגמא ניתן לציין את נת"מ 1-570 חלק 1 העוסק במטפים מיטלטלים של אבקה וגז סניקה המאוחסנים במשותף, ות"מ 1-1153 חלק 1 העוסק במטפים לכיבוי אש לשימוש חד פעמי. ת"י 1153 מפרט את דרישות הביצועי למטפים המיועדים לשימוש חד פעמי, בעלי מיכל העשוי ממתכת. התקן גם עוסק בקיבולת המרבית של מטפים עם אבקה, גזי הלוקרבון או הלון (הוחלף לאחרונה בגז הלוטרון), חומרים על בסיס מים כגון קצף, מטף כיבוי עם מים, וכן כימיקלים רטובי אבקה ועוד.

עוד תקן מרכזי בתחום הינו ת"י 129 המורכב מחלק 1 ומחלק 2. מדובר במתקן המפרט את ההנחיות לצרכי התאמה ובקרה, התקנה, סימון ותחזוקה של מטפים, וזאת במבנים בדרגת סיכון בסיסית עד גבוהה לדלקות. החלק הראשון של התקן מתמקד בכל הקשור לתחזוקת המטפים על בסיס אבקה, ואילו החלק השני עוסק בסימון שלהם, התאמה והתקנה.

בקרה ובדיקות של מטפים

על ת"י 129 מתבססות כל הבקרות והבדיקות התקופתיות של מטפים מיטלטלים. את הבקרה יש בכל חודש על מנת לוודא תקינות, ולשם כך מטלטלים את המטפים כדי לוודא זרימה טובה של האבקה בפנים. כמו כן, יש להסתכל היטב על המטפים כדי לזהות שאין נזקים שמקורם בבלאי, בחלודה וכדומה. ראוי לציין כי ככל שהמבנה מצוין בדרגת סיכון גבוהה יותר בפני שריפות, כך יש לבצע את הבקרה בתדירות גבוהה יותר מאשר חודש. כמו כן, בקרה תכופה יותר נדרשת כאשר המטף מצוי בסביבה שיש בה רעידות (למשל עקב עבודת מנועים ומכונות), בסביבה שבה תנאי האפסון עלולים לגרום לבלאי מוגבר, וכן בסביבות כמו מרכזי קניות שבהם קיים סיכון לגניבה של חלק מהמטפים.

מלבד הבקרה חודשית, יש לבצע בדיקה שנתית על ידי גורם מוסמך המספק חתימה על טופס הבדיקה הרלוונטי. הבדיקה עצמה מורכבת ממספר פרוצדורות, כגון בדיקת תוקף הבדיקה, בדיקה של הלחץ ההידרוסטטי (פעם בחמש שנים לפחות), מספר המטף ועוד. מעבר לכך, חלקו השני של התקן קובע מספר הנחיות לגבי סימון, התקנה והתאמה של מטפים, ובהן תכנון נכון של המיקום על פי מאפייני המבנה, בדיקה ראשונית של לחץ הידרוסטטי, סימונים אודות סוג המטף, מילוי תאריך בדיקה אחרונה ומועד התחזוקה הבא, הערכת סיכונים של בטיחות באש, וכדומה.

אצלנו בחברת א.ת מיגון ואבטחה תוכלו למצוא את כל סוגי הציוד ואמצעי הכיבוי ובכלל זה מטפי כיבוי בכל הנפחים, עם כל סוגי חומרי הכיבוי ובכל המודלים של תפעול ושימוש. כמו כן, בא.ת מיגון ואבטחה ממתין לכם צוות מקצועי, שיעניק לכם ייעוץ מקצועי ועל פי הצורך יסייע בתכנון מערך כיבוי האש שלכם.

בכל שאלה צרו קשר עם חברתנו:

טלפון: 076-5400110

דוא"ל: [email protected]

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם